Zapadni Balkan SA:MP Facebook

Prijava • Registracija

Stranica i forum > Novosti i informacije zajednice

(1/1)


NaneK:
Uto - 17.01.2017. - 15:12

   Kako pomoći zajedinici?   
Finansiranje, refer linkovi, donacije i reklameUVOD

SA:MP zajednica Zapadni Balkan je neprofitabilna i nezavisna organizacija sa ciljem obuke novih i pomaganja starijim skipterima SA:MP servera. Zajednica se organizira kao web stranica, u obliku foruma, sa otvorenim pristupom svima.

Ideje kojom se vodimo jesu transparentnost, otvorenost i zajedništvo. Shodno tome vodimo i naše finansije, jer naš forum zapravo i finansiraju sami korisnici, indirektno.

Naime s obzirom da naša zajednica ne ostvaruje nikakve novčane prihode putem prodaje proizvoda ili usluga, postavlja se pitanje kako finansirati onda takvu zajednicu. Tokom svojih prvih godina postojanja forum administracija je pokušavala pronaći adekvatno rješenje finansijskog pitanja, bez da korisnici budu oštećeni na bilo koji način. To znači da prodaja različitih “vip” paketa, usluga i slično nije dolazila u obzir. Cilj nam je da svi budu jednaki na našoj zajednici.

Postoje 3 načina na koja se ovaj forum finansira:

1. GOOGLE ADSENSE

Princip na kojem radi Google AdSense reklamni program jeste sljedeći:
Dakle što više ljudi pregleda forum, i povremeno klikne na reklamu, to više novca zaradi administrator. Zvuči dobro zar ne? Međutim...

... problem leži u tome što morate imati dobru posjetu na stranicu i klikova na reklamu kako bi imali i dobru zaradu. Iako naš forum ima odličnu posjetu za svoju svrhu i način rada, to ne znači da ga Google rankira tako.


1.1. STATISTIKA

Dakle koliko je ZBS posjećen? Naš forum u prosjeku broji oko 11 hiljada pregleda foruma na dnevnoj bazi, i oko 5-10 klikova na reklame u istom periodu. U prosjeku se mjesečno forum pregleda oko 300+ hiljada puta. Iako ove brojke zaista lijepo zvuče, Google zaradu rankira prema posebnom “CPC” (cent per click) računu. To znači da Google u svom algoritmu računa broj posjeta, broj pregleda, broj zadržavanja i broj klikova na reklamu na stranici, te kreira CPC račun za taj dan, tako da u jednom danu jedan klik na reklamu vrijedi određen broj eura. Drugi dan on može biti različit.

CPC je jako mali za naš forum, te u prosjeku iznosi oko 0.02EUR. Odmah možete primjetiti da to nije ni pola eura, što znači da bi se skupila neka ozbilja suma potrebno je ili mnogo vremena ili mnogo posjeta/klikova.

Naš forum u prosjeku u jednom danu zaradi od 0.11EUR do 0.50EUR. To je dakle pola eura po danu. To znači da je potrebno odprilike mjesec dana kako bi se skupilo oko 5-6EUR.


1.2. OVDJE POSTAJE ZANIMLJIVO

S obzirom da održavanje naših servera nije skupo, 5-6 eura mjesečno bi bilo super. Međutim Google ima politiku da ne isplaćuje novce mjesečno, već samo kada se dostigne određena ukupna suma novca na AdSense programu. To znači da naš forum mora skupiti 70EUR kako bi administratori dobili novce od Google AdSense reklamnog programa.

Kako forum ne bi poslovao u minusu administracija te novce mora dobiti u roku od 12 mjeseci, odnosno forum u roku od 12 mjeseci mora skupiti 70EUR. Ukoliko mu je potrebno više vremena onda bi poslovanje bilo negativno, jer bi novci stizali kasnije, a računi redovno.

Srećom po nas, prag od 70EUR za skidanje, je “knap” dovoljan. Naime naši računi za hosting godišnje iznose 60EUR, i još 10EUR za domenu. To znači 70EUR ukupno, taman koliko i Google isplaćuje. Dakle naši godišnji računi iznose tačno 70EUR, i stoga je bitno da za 12 mjeseci ili manje skupimo prag za skidanje novaca.


1.3. DAKLE

Tu nastupate Vi. Naši korisnici su srž ovog sistema finansiranja foruma.

Mi ne tjeramo korisnike da klikaju na reklamu ukoliko to ne žele, međutim ih molimo da ne blokiraju reklame putem različitih plugina za pretraživač, jer kada to čine smanjuje se broj pregleda reklame, i samim time je potrebno više vremena za skupljanje novca.

Kada koristite program poput AdBlock-a, pretraživač blokira Google reklame, a Google računa manji CPC i samim time je zarada manja. Kada je mjesečna zarada manja, potrebno je duže vremena da se skupi novac. Ako se novac skuplja duže od 12 mjeseci, forum posluje negativno.

Dakle? Mi bi zamolili naše korisnike da postave naš forum u tzv. “whitelist” ili u prevodu da dozvole prikazivanje reklama na našem forumu. Na taj način će pripomoći forumu mnogo, a neće ih ništa koštati niti truda niti novaca. Unaprijed hvala!


1.4. IZVJEŠTAJI

Google AdSense program aktivno djeluje od kraja prvog kvartala 2014. godine. Izvještaji od tada:


2. ZBS REKLAME

Naša zajednica je uvela i rezevni plan u slučaju da forum posluje negativno uslijed loše AdSense statistike. Radi se o plaćenim reklamama na forumu, koje mogu osigurati dodatna novčana sredstva za zajednicu. Više o tome možete pročitati ovdje: http://www.zbsamp.com/index.php?page=reklame


3. DONACIJE

Iako ne stavljamo fokus na donacije, korisnici foruma mogu donirati novčana sredstva za rad foruma, ukoliko osjećaju potrebu ili moralnu satisfakciju tim činom. Mi nećemo pružiti ništa za uzvrat, i zbog toga se to naziva donacijom. Donacije su od volje korisnika.

Doniranje se može vršiti putem PayPal-a, IBAN/SWIFT uplatnica i žiroračuna.


GDJE IDU NOVCI?

Svi novci skupljeni na jedan od ovih načina odlaze u forum kasu. Iz nje se novci izdvajaju u svrhu plaćanja računa za hosting i domenu, i to iznosi godišnje 70EUR. Ukoliko forum tokom tekuće godine sakupi više od 70 eura, taj višak (sve iznad 70 eura) se dijeli 50-50. Prvi dio viška odlazi u forum kasu za plaćanje računa za sljedeću godinu. Drugi dio viška odlasi u fond za nagradne igre. Fond za nagradne igre se može skupljati duži period vremena, jer želimo da kupimo i kasnije poklonimo korisnicima one stvari vrijedne pažnje (kvalitet prije kvantiteta), npr. orginal igru ili poklon set igara, DLC nastavke i slično.

Administracija i ostatak osoblja ne dobivaju novce za svoj rad.


PITANJA

Za sva pitanja obratite se administratoru NaneK putem privatne poruke.
Link: http://www.zbsamp.com/index.php?action=pm;sa=send;u=4660Lijep pozdrav,
Tim zajednice!


[1]   Gore

Navigacija

Lista PorukaIdi na punu verzijuForum upustvo