SA:MP zajednica Zapadni Balkan
Powered by Experience hosting
102
posjeta

Tema: [TUT] Kako instalirati i koristiti SMF na localhost

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
 Str: [1]   Dolje   « natrag naprijed »
Soldier
*****

Spol: Muški
Web Master
Trening kamp: 11/20

Dakle, danas ćemo naučiti kako pravilno instalirati Simple Machines forum na vaš vlastiti localhost koristeći XAMPP.

Znači, prvo što ćemo uraditi jeste download-ovati bestplatno xampp sa ovog linka. Zatim lagano prođite kroz korake instalacije za XAMPP. Mislim da nema potrebe da išta mijenjate u postavkama sem što bi bilo korisno recimo da dodate da se stvori kratica na vašoj radnoj površini. Za one koji nisu baš sigurno ili neznaju šta je tačno xampp, preporučio bi' da pogledaju ovaj tutorial

Nakon uspješne instalacije XAMPP-a, spremni smo da idemo dalje, skinućemo zadnju stabilnu verziju sa Simple Machines download sajta. Trenutno zadnja stabilna verzija bi bila 2.0.15.

Dakle, uspješno smo instalirali XAMPP, te skinuli i zadnju stabilnu verziju SMF-a. Idemo dalje, sledeći korak je da otvorite C(ili particiju na kojoj ste vi instalirali XAMPP):\xampp\htdocs. Tu ćete od sada naći sve fajlove koji imaju veze sa prikazom na localhost url-u. Pošto nam sadržaj tog čitavog foldera nije više potreban, markirajte sve fajlove koji se nalaze u njemu, te ih obrišite. Nakon toga, fajl koji ste skinuli sa SMF stranice, prebacite u taj folder(htdocs), te ga raspakujte. Nakon uspješnog raspakivanja fajla za instalaciju SMF-a, u svom pretraživaču otvorite novu karticu te u nju ukucajte "localhost".


Nakon toga, trebali bi vidjeti i prvi korak instalacije SMF-a, koji bi izgledao kao na slici ispod.


Eh super, uvjerili smo se da smo do sada sve uredno uradili, sledeći korak će nam biti da postavimo bazu podataka koju će naš forum koristiti. Da bi to uradili, u svoj pretraživač kao url unosimo "http://localhost/phpmyadmin/". Te otvaramo karticu "users", to bi sve zajedno trebalo izgledati kao na slici ispod.


Sada ćemo dodati novog korisnika, koji će imati dozvole za našu bazu podataka. Dakle, kliknućemo na "add user". Tu ćemo ispuniti sve kako nam odgovara, u mom slučaju će se korisnik zvati "simple". Te ćemo u sledećem polju staviti da je host locahost, i unijeti naravno lozinku po želji(ili ipak koristiti neku koju sistem generira- nepotrebno). Zatim ćemo skrolati malo niže i u odjeljku data base user ćemo stiklirati drugu opciju koja glasi "Create database with same name and grant all privileges". Dakle, ova će nam opcija napraviti i bazu podataka sa istim imenom i dati joj sve permisije. I to bi trebalo da izgleda kao na slici ispod(nakon toga samo kliknemo na create user).


Dakle, idemo dalje, imamo bazu podataka sada koju će naš novi forum koristiti. Otvaramo opet svoju karticu sa instalacijom SMF-a te nakon što pročitamo dobrodošlicu klikno na continue. U prvom koraku trebamo da popunimo podatke za bazu podataka koju smo upravo u prošlom koraku napravili. U prvo polje unosimo ime servera te port koji isti koristi, tu ćemo unijeti(ako već nije ispunjeno automatski) "localhost:3306" jer je naš server u ovom slučaju localhost, a port koji MySql koristi 3306. U sledeće polje unosime ime korisnika koje smo napravili, u ovom slučaju "simple". U trećem unosimo lozinku koju smo izabrali. U četvrtom će stojati ime baze podataka koju će naš novi forum koristiti, i ona će u ovom slučaju biti "simple". Te u zadnjem koraku biramo prefiks koji će biti korišten za sve tabele koje će forum kreirati, njega možete izmijeniti ako želite. Dakle, ispunivši sve, to bi trebalo izgledati kao na slici ispod(zatim opet kliknemo na continue).


U ovom koraku biramo ime našeg foruma i određujemo putanju koju će naš forum imati iz kojeg povlači fajlove. U mnogim slučajevima je dovoljno drugo polje ostaviti po default-u jer je najčešće tačno. Što se daljnih opcija ispod tiče, naglasio bih samo treću koju bi trebali uključiti ukoliko planirati koristiti utf-8 karaktere na svom forumu. Dok su prve dvije ustvari po default-u ispravne i onakve kakve trebaju da budu, tj. "gzip output" bi trebao da radi na svakom localhost-u(a i nebitan nam je, jer mi nemamo ograničen protok), dok bi drugi trebao ostati stikliran. Zadnja nam ni nije bitna jer stvaramo forum na localhost-u pa je nepotrebna. Dakle, i to smo ispunili te bi to trebalo izgledati kao na slici ispod(zatim opet kliknemo na continue).


U petom koraku bi nas SMF trebao obavijestiti da je uspješno kreirao kolone i insertove u bazu podataka koju smo napravili i odabrali. Te ćemo kliknuti na continue da nastavimo instalaciju.


Šesti i predzadnji korak je kreiranje administratorskog računa, dakle registrujete korisnički račun koji će imati administratorske privilegije. Nakon što ispunite polja za registraciju vašeg računa, u zadnjem polju morate unijeti lozinku od baze podataka radi sigurnosne provjere te kliknete na continue.


U sedmom i zadnjem koraku ćete vidjeti opciju da obrišete instal.php fajl koji bi vam, ako ostane mogao pretstavljati sigurnosni rizik(u našem slučaju ne jer koristimo localhost ali ćemo ga svejedno obrisati). Te ćemo kliknuti na poveznicu do našeg novoinstaliranog foruma. Nakon instalacije imaćemo forum kao na slici ispod.


I eto ga, uspješno smo instalirali i postavili naš novi SMF forum na lokalnom hostu. Nadam se da vam je pomoglo, a za sve sto vam nije jasno mozete mi se obratiti. Credits by Lazo
« Zadnja izmjena: Uto - 15.05.2018. - 22:06 goku »
MEMBER SINCE: Uto - 17.12.2013. - 21:29

Pee-Wee
*

Trening kamp: 13/20

Naspram svega gledajuci sve top namjeravso sam i ja napraviti mali Tut i ovdje se bacit...

Sve u svemu msm taj dio sa dpdavanjem korisnika i nije toliko potreban, barem ja nisam koristio moglo je bez problema sve

Homeboy
**

Spol: Muški
Trening kamp: 0/20

Neće da se pojavi na cromu localhost

Soldier
*****

Spol: Muški
Web Master
Trening kamp: 11/20

Koji je problem? Šta izbacuje?
MEMBER SINCE: Uto - 17.12.2013. - 21:29

Homeboy
**

Spol: Muški
Trening kamp: 0/20

Fixosam hvala :)

Soldier
*****

Spol: Muški
Kad ima volje ima i nacina!
Trening kamp: 20/20

Sve pohvale buraz moj,cjeni se trud ;)
Novac nikoga nije učinio bogatim.

Soldier
*****

Spol: Muški
Web Master
Trening kamp: 11/20

Hvala!

Za svaki TUT što treba javite mi se i ja ću objavit. Jer ne znam ovako šta vam treba.
MEMBER SINCE: Uto - 17.12.2013. - 21:29

Homie
***

Spol: Muški
Ultimate Project RPG - Founder X Owner
Trening kamp: 20/20

Odlican tut.

Hvala!

Za svaki TUT što treba javite mi se i ja ću objavit. Jer ne znam ovako šta vam treba.
Evo sad cu ti poslat nesto pa ako znas napravi tut
Ultimate Project RPG
Forum: www.ultimate-rpg.info ~ Soon
TeamSpeak3: Soon
SA-MP: Soon
Facebook Page: Klik

Soldier
*****

Spol: Muški
Web Master
Trening kamp: 11/20

Odlican tut.

Hvala!

Za svaki TUT što treba javite mi se i ja ću objavit. Jer ne znam ovako šta vam treba.
Evo sad cu ti poslat nesto pa ako znas napravi tut

Posalji, rado cu pomoci 🤔
MEMBER SINCE: Uto - 17.12.2013. - 21:29

 Str: [1]   Gore   « natrag naprijed »
 


© 2016 - 2018, SA:MP zajednica Zapadni Balkan. All rights reserved.